Multi dintre noi nu ar putea concepe lumea de astazi fara WiFi, smartphone sau laptop. Insa toate acestea nu ar fi posibile fara inventiile secolelor trecute.

Primul telefon

Folosim astazi telefonul pentru a face o multitudine de actiuni: a vorbi, a trimite mesaje, a face fotografii si a le posta pe social media, pentru a naviga pe internet sau chiar pentru a lucra on the go. Fara viziunea unui inventator scotian nici unul dintre aceste obiceiuri ale omului modern, nu ar fi fost posibile. Alexander Graham Bell a devenit prima persoana care a brevetat un dispozitiv capabil sa emita si sa receptioneze cuvintele rostite. In transmitatorul lui Bell, undele sonore loveau o diafragma flexibila de care era atasat un magnet.

Alexander Graham Bell – primul telefon

Ceasul

Ceva atat de banal astazi, ceasul, este prezent pe toate dispozitivele mobile. Vorbim deja de mai multe generatii de smartwatch ce au foarte multe din functiile telefonului, fiind capabile chiar sa preia apeluri sau mesaje.

Cercetarile arata ca precursorul ceasului actual a fost inventat in anul 1300, neexistand o data exacta. Instrumente de cunoastere a momentului zilei au existat inca din Antichitate. Egiptenii au construit ceasul solar – Obeliscul. Orele erau determinate de felul in care se miscau pe pamant umbrele obiectelor.

In anul 1500, Peter Henlein un lacatus german, a inceput sa faca ceasuri mici cu un singur brat ce indicau ora. Aceste ceasuri erau de marimea unui puc de hochei si erau carate in mana sau in buzunar, nu prinse la incheietura mainii.

Ceasul de mana a aparut in Primul Război Mondial. A fost purtat pentru prima data de fizicianul francez Blaise Pascal. In 1577, Jost Burgi a inventat minutarul. Primul ceas electronic care folosea o baterie a aparut abia in 1953.

Primul ceas de buzunar

Aparatul fotografic

In prezent vorbim despre smartphone-uri cu 4 camere foto incluse, dintre care o camera foto principala de 40 megapixeli stabilizata optic (OIS) f/1.6, de o camera ultra-wide de 20 megapixeli f/2.2 si in cele din urma de o camera cu zoom 7,8x nativ de 8 megapixeli f/3.4, care poate extinde marirea subiectului cu pana la 10x folosind zoom-ul hibrid. In trecut insa, anterior inventarii aparatului fotografic a fost camera obscura, primele inscrisuri despre acestea dateaza din anii 470 – 391 i. de Hr. in lucrarile filozofului chinez Mozi. Prima fotografie a fost realizata in 1839 de catre Louis Daguerre. Primele fotografii color, un vis devenit realitate, au fost realizate pentru prima data in 1861 de catre fizicianul James Clerk Maxwell. In imaginea de mai jos este cea mai mare camera foto construita vreodata, proiectata de George R. Lawrence, ce avea 900kg si putea surprinde imagini cu latimea de 2,4 metri. Aceasta a fost construita pentru a surprinde o singura fotografie: cel mai nou tren al companiei de transport feroviar Alton Railway din Chicago, Locomotiva Alton Limited fiind cel mai ambitios proiect al companiei. (Sursa: Clubfoto.com)

Cea mai mare camera foto din lume, anul 1900

Primul computer

Cel mai vechi mecanism cunoscut care se pare ca putea functiona ca o masina de calcul se considera a fi mecanismul din Antikythira, datand din anul 87 i.de Hr. si folosit aparent pentru calcularea miscarilor planetelor. Tehnologia care a stat la baza acestui mecanism nu este cunoscuta. Odata cu revigorarea matematicii si a stiintelor in timpul Renasterii europene au aparut o succesiune de dispozitive mecanice de calculat, bazate pe principiul ceasornicului, de exemplu masina inventata de Blaise Pascal. Tehnica de stocare si citire a datelor pe cartele perforate a aparut in secolul al XIX-lea. In acelasi secol, Charles Babbage este cel dintai care proiecteaza o masina de calcul complet programabila (1837). (Sursa: Wikipedia)

Primul computer personal a devenit operational incepand cu anul 1946. Primul computer utilizat de o singura persoana a fost LGP-30, creat in 1956 si vandut pentru 47.000 de dolari, echivalentul a 414.000 de dolari din prezent.


Birourile Lyons Electronic – 1949, unul dintre primele computere ale lumii

Sticla securizata

Lumea accesoriilor pentru telefoanele mobile nu ar fi la fel fara foliile din sticla securizata, ce protejeaza excelent ecranele dispozitivelor.

Francois Barthelemy Alfred Royer de la Bastie (1830-1901) din Paris, Franta este creditat pentru brevetarea primului procedeu de securizare a sticlei. In 1874, acesta stingea sticla aproape topita intr-o baie incalzita de ulei sau grasime, metoda brevetata in Anglia pe 12 august 1874, avand brevetul de inventie nr. 2783. Acest tip de sticla era cunoscut sub numele de sticla Bastie.

In prezent sticla securizata este esentiala in industria auto cat si in cea a constructiilor si a designului interior si de mobilier.

Tempered Glass

In perioada 12-22.04.2019, la GSMnet.ro se deruleaza Technology Days – 10 zile de inovatii si promotii. Ramai alaturi de noi pe canalul de Youtube, pe pagina de Facebook si pe contul de Instagram pentru a participa la Concursuri si a afla mai multe despre promotiile zilnice!

Technology Days – GSMnet.ro: 5 inventii care au schimbat lumea
Etichetat pe:            

Un comentariu la „Technology Days – GSMnet.ro: 5 inventii care au schimbat lumea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.