Ni se recomandă să evităm pe cât posibil tehnologia atunci când suntem la volan, pentru a ne feri de orice eveniment neplăcut. Însă majoritatea accidentelor se întâmplă atunci când șoferul ia mâna de pe volan pentru a scoate telefonul din buzunar, pentru a scrie mesaje, iar astea sunt doar câteva exemple. În continuare vă recomandăm să nu vă puneți viața în pericol, însă vă prezentăm câteva gadgeturi auto ce vă vor fi de folos în anumite situații.

Suporturile pentru telefon ne ajută să avem mâinile întotdeauna pe volan, telefonul fiind în câmpul vizual și văzând cu ușurință cine ne sună, având uneori comenzi și pe volan pentru a răspunde apelurilor. De asemenea, acestea pot fi cu mai multe tipuri de prinderi. Unele au o prindere rigidă, pe bază de arc, în care de fiecare dată trebuie să fixați telefonul, altele au patru piciorușe ce glisează și se strâng automat atunci când așezați telefonul, iar când eliberați greutatea, acestea se desfac, acest mecanism fiind foarte ușor de folosit. Un al treilea mod de prindere este cel magnetic, acesta fiind foarte puternic și stabil. În continuare, acestea se clasifică după locul unde pot fi montate și tipul de prindere. Aici se recomandă să folosiți suporturile ce se prind de ventilația mașinii, pentru a păstra telefonul în zona inferioară a câmpului vizual. Celelalte metode de prindere sunt prin ventuze, acestea așezându-se fie pe bordul mașinii, fie pe parbriz, obturând uneori pietonii sau chiar mașinile, existând posibilitatea întâmplării unor evenimente neplăcute. Pentru cei care își doresc un suport smart de telefon, puteți opta pentru unul ce are și funcția de încărcare wireless, telefonul (trebuie să suporte această funcție) începând încărcarea atunci când îl așezați în suport. Desigur, pentru această funcție veți fi nevoiți să alimentați suportul printr-un cablu USB.

Alt gadget foarte util, despre care veți uita foarte rapid este camera de bord. Aceasta se montează în zona superioară a parbrizului (de obicei în dreptul pasagerului din dreapta, pentru a nu deranja șoferul) și se alimentează prin USB la priza mașinii. Desigur, la majoritatea modelelor de cameră auto, cablul este suficient de lung pentru a-l ascunde prin plafon, stâlp și apoi a-l introduce pe sub bord până la alimentatorul USB. Deși nimeni nu-și dorește evenimente în trafic, acest dispozitiv o să vă salveze de la multe neînțelegeri, de la posibile altercații, arătând dovezile organelor de ordine. De asemenea, există posibilitatea ca aceste evenimente să se întâmple în fața dumneavoastră, putând ajuta cu filmarea persoanele implicate. Această cameră pornește automat atunci când vă urcați la volan și se oprește când părăsiți mașina, nu trebuie să stați cu grijă că trebuie s-o porniți și s-o opriți. De asemenea, unele modele beneficiază și de modul “parcare”, înregistrând chiar și atunci când nu e nimeni în mașină și cineva se apropie în raza vizuală a camerei, aceasta detectând mișcare.

Și pentru că deja am menționat două gadgeturi ce au nevoie de alimentare prin USB, următorul gadget este unul foarte util: încărcătorul auto. Acesta se conectează în priza mașinii și oferă, de obicei, mai multe porturi USB de încărcare simultană. Deja avem nevoie de două, nu se știe ce altceva veți avea nevoie să alimentați pe viitor, deci v-aș recomanda un încărcător auto cu minim trei conectori USB. Un aspect de care ar trebui să țineți cont este viteza de încărcare, unele dispozitive beneficiind și de funcția de încărcare rapidă. Aceasta e utilă atunci când nu aveți foarte mult timp la dispoziție și vreți să încărcați telefonul cât mai rapid. Dacă dispozitivele pe care vreți să le conectați nu sunt alimentate prin cablu USB (deși sunt foarte rare) și aveți nevoie de mai multe porturi de tip brichetă auto, există și adaptoare ce vă oferă mai multe astfel de porturi, putând ulterior să conectați toate dispozitivele.

Un alt gadget util este acela ce vă permite să redați muzica preferată în mașină, direct de pe telefon, prin bluetooth, dacă mașina nu are această funcție inclusă. Prin conectarea la priza mașinii, un astfel de dispozitiv vă ajută să ascultați muzică foarte ușor. Va trebui doar să vă conectați la el prin bluetooth, apoi acesta redă conținutul pe o anumită frecvență radio pe care o puteți seta chiar voi. Nu rămâne decât să setați radio-ul mașinii pe acea frecvență și veți beneficia de muzica preferată fără prea mari eforturi sau cabluri de care să vă încurcați prin mașină. Există și varianta mai ușor de folosit, muuuult mai compactă, ce nu necesită o priză auto, ci doar un conector usb. Adaptorul bluetooth este de dimensiuni foarte reduse, din el plecând un cablu audio jack de 3.5mm ce se conectează la intrarea AUX a mașinii. Conectiunea se realizează la fel, prin bluetooth, iar când comutați player-ul mașinii pe funcția AUX veți avea muzica acolo, fără să mai existe pasul cu setarea frecvenței radio. Depinde de voi ce metodă alegeți.

Acum că aveți totul pregătit, nu rămâne decât să vă bucurați de condus. Voi ce accesorii auto aveți în mașină?

Gadgeturi auto ce ne fac viața mai ușoară la volan
Etichetat pe:                                

5 comentarii la „Gadgeturi auto ce ne fac viața mai ușoară la volan

 • iulie 30, 2021 la 5:02 pm
  Legătură permanentă

  Salut Cosmin!

  A intrat in Romania primul gadget care actioneaza telefonul fara sa-l atingi…Waze, Google Maps, Yahoo, Spotify, Radio, Car Infotaiment, etc…
  TOTUL, fara atingerea telefonului!

  EU, il am deja in masina…vrei sa afli mai multe despre el?!

  Răspunde
 • august 27, 2021 la 2:36 pm
  Legătură permanentă

  Il gasesti pe eMAG, se numeste „modul extensie telefon..”si face tot ceea ce am spus aici, ba chiar mai mult decat atat! Are meniul in limba romana, maghiara, engleza, etc..
  Deocamdata se adreseaza telefoanelor cu Android, lansarea varintei pentru iOS fiind estimata pentru luna Noiembrie.
  Mai multe detalii,in privat!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.